Image Slider

Pokazywanie postów oznaczonych etykietą olejki eteryczne. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą olejki eteryczne. Pokaż wszystkie posty

Kocanka, oczar czy róza? Hydrolaty w pielegnacji cery naczynkowej.

sobota, 14 czerwca 2014
Zaniedbałam obszar związany z pielęgnacją cery naczynkowej oszołomiona nieco regeneracją włosów. Czas trochę nadrobić. Dzisiejszy temat poświęcę hydrolatom. Woda kojarzy mi się w szczególności z okresem upalnego lata stąd wiedza o ich działaniu przyda się nam  właśnie teraz. 
Jak powstają hydrolaty?


Troszeczkę chemii na początek . Pamiętacie proces destylacji? Przedstawię to najprościej jak się da. Mamy roślinę np. lawendę. Umieszczamy ją we wrzącej wodzie. Wydziela się para wodna która ulega skropleniu. W wyniku skroplenia czy też inaczej kondensacji dochodzi w dalszej kolejności do oddzielenia olejku eterycznego i destylatu. Hydrolat to właśnie ten nasz destylat :). Może on zawierać śladowe ilości olejku (o.02 - o,5%)



Charakterystyczne cechy hydrolatów :

-- są to najczęściej czyste płyny o zapachu delikatniejszym aniżeli odpowiadający im olejek eteryczny (niektóre mają delikatne zabarwienie, np. z rozmarynu, nostrzyka żółtego czy szałwii, inne mają intensywniejszą barwę np.mydlnica lekarska, cynamon)

-- pH hydrolatu jest lekko kwaśne lub obojętne

!!! Bardzo ważny jest w przypadku hydrolatów sposób ich przechowywania ponieważ  nie mają tak silnych właściwości antybakteryjnych jak olejki eteryczne. 

Aby temu zapobiec bardzo często konserwuje się je za pomocą niewielkiej ilości konserwantu lub alkoholu. Okres trwałości zapewniony jest również dzięki sterylnym warunkom produkcji. Po otwarciu hydrolaty powinniśmy  przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce tak żeby  nie miały dostępu do światła słonecznego.  

Zastosowanie

Można ich używać po rozcieńczeniu lub jako półprodukty do własnoręcznie przygotowanych kosmetyków.

Mogą być stosowane bez rozcieńczania bezpośrednio na skórę w formie toniku lub odświeżającej wody

Wykorzystywane są jako faza wodna w produkcji  kremów, balsamów i jako dodatek do masek.  

Mają działanie nawilżające, łagodzące i odżywiające zwłaszcza suchą i zmęczoną skórę. 

Hydrolaty może stosować każdy, niezależnie od wieku, a ich wybór zależy od rodzaju i stanu cery. 

Ja dzisiaj napiszę o tych hydroloatach  które sprawdzą się szczególnie w przypadku cery naczynkowej.

Na pierwszy ogień 2 hydrolaty które powstają z roślin o których pisałam przy okazji olejków eterycznych. Dla przypomnienia podrzucam linki do moich poprzednich postów:



Hydrolat z róży damasceńskiej

Powstaje w procesie destylacji płatków róży. Zawiera sole mineralne,   antocyjany, kwas galusowy,  witaminy.  Wykazuje  właściwości antyoksydacyjne, obkurcza i wzmacnia naczynia krwionośne oraz oczyszcza, wygładza i napina skórę,  zmniejsza rumień na twarzy. 


Róża damasceńska

Gdzie kupić?



www.helfy.pl  250ml/33zł (producent Royal Alep, Arabskie kosmetyki wysokiej jakości )

Hydrolat z kwiatu pomarańczy (neroli) 

Otrzymywany jest ze świeżych kwiatów pomarańczy gorzkiej. Woda pomarańczowa, obok wody różanej, należy do najcenniejszych wód kosmetyki naturalnej (podobnie jak i olejki,pisałam już o tym wcześniej) W  hydrolat zawiera  limonen, linalol, octan linalolu, nerol i geraniol o  właściwościach antyseptycznych, tonizujących, odświeżających i wzmacniających naczynia krwionośne. 

Kwiaty gorzkiej pomarańczy

Gdzie kupić?
Biochemia Urody 200ml /15,90 zł

Hydrolat z kwiatu kocanki 

Otrzymywany z kwiatów kocanki włoskiej. Szczególnie polecany w przypadku cery z poszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej. Działa obkurczająco na naczynka krwionośne, zmniejsza opuchnięcia,  przyśpiesza wchłanianie siniaków i   krwiaków powstałych po zabiegach medycznych i kosmetycznych. Wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i agodzące. Przypomina działaniem witaminę K, od której w zastosowaniu zewnętrznym jest skuteczniejszy oraz pozbawiony skutków ubocznych istniejących w przypadku witaminy K stosowanej na skórę. SPosiada ciepły, słodko miodowy zapach. działa regenerująco i łagodząco, obkurcza naczynia krwionośne.

Drobne, żółte kwiaty kocanki
Gdzie kupić?

Hydrolat z kwiatu kocanki z certyfikatem Ecocert dostaniecie w sklepie Biochemia Urody 200ml. /19,90zł

Hydrolat oczarowy

Otrzymywany z  kwiatów,  liści lub kory drzewa oczarowego. Posiada właściwości obkurczające naczynka krwionośne. Dodatkowo wykazuje działanie ściągające,przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest to dobry  środek do odświeżania i nawilżania skóry tłustej i wrażliwej. Łagodnie ściąga pory, tonizuje oraz działa przeciwzapalne. Wykorzystuje się go w preparatach do skóry podrażnionej np. depilacją (słyszałam wiele dobrego o tym hydrolacie i koniecznie muszę zamówić )
Drzewo oczarowe
Gdzie kupić?

Hydrolat oczarowy znajduje się m.in w ofercie firmy Fitomed. O szamponie tej firmy pisałam ostatnio. Jedna z moich czytelniczek bardzo go chwaliła 150ml./15zł 


http://red-head-rules.blogspot.com/2014/06/projekt-30-postow-w-30-dni.html

Zajrzyjcie, poczytajcie, dołączcie :)








Lubicie hydrolaty ? 
Używacie w codziennej pielęgnacji?

Źródło


Naturalny olejek Neroli, jego cenne zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej

poniedziałek, 19 maja 2014

Współczesna kosmetologia kładzie duży nacisk na dobroczynne działanie olejków eterycznych. I mnie ten temat też bardzo interesuje. Pisałam już o naturalnym olejku różanym. Wiecie dobrze, że jest jednym z najcenniejszych olejków eterycznych.  Neroli to kolejny równie wartościowy specyfik. Wykorzystywany szeroko w aromaterapii, produkcji perfum oraz co mnie najbardziej interesuje - pielęgnacji skóry.

Kwiat gorzkiej pomarańczy, źródło internet

Olejek neroli pozyskiwany jest z kwiatów gorzkiej pomarańczy - Citrus aurantium. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Nerola we Włoszech. Żona jednego z książąt Neroli była wielką miłośniczką aromaterapii i  dodawała go do kąpieli.

Drzewa gorzkiej pomarańczy uprawiane są we Francji, Hiszpanii, wspomnianych Włoszech oraz na wyspie Haiti. Olejek natomiast uzyskiwany jest w wyniku  destylacji parą wodną świeżych kwiatów. Zbiera się je ręcznie w początkowej fazie otwierania się pączków. istotny jest tutaj moment. Aby otrzymać 1 gram olejku potrzeba kilogram kwiatów. 

 Substancje aktywne w olejku: linalol, limonen, octan linalylu, nerolidol, farnezol, geraniol, cytronellol, nerol

 Kolor - żółty

Przeurocze miasto Neroli. Włochy, źródło internet

Wskazania do stosowania olejku (olejek jest idealny dla mnie ! :)

  • skóra z pękającymi naczynkami krwionośnymi, skóra przekrwiona - zawarte w olejku bioflawonoidy działają antyrodnikowo 
  • skóra przesuszona, wrażliwa, skłonna do podrażnień- przywraca odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry
  • profilaktycznie działanie przeciwzmarszczkowe - badania z 2003 roku dowiodły, że olejek hamuje działanie enzymów MMP (metaloproteinaz) odpowiedzialnych za rozpad kolagenu i elastyny
Wymienione wskazania idealnie odpowiadają potrzebom mojej skóry, ponadto:
  • skóra trądzikowa, przetłuszczająca i z rozszerzonymi porami- działa antybakteryjnie, reguluje wydzielanie sebum
  • skóra z rozstępami i bliznami,
Olejek świetnie nadaje się do tworzenia kremu czy serum do twarzy, zalecana ilość olejku
- 3-5 kropli na 10ml- 

Pamiętajmy koniecznie o rozcieńczaniu olejków eterycznych!

Naturalny olejek różany, otrzymywanie i zastosowanie. Nieco informacji od rudzielca.

wtorek, 11 lutego 2014

Dziś rozwinę temat olejku różanego ze względu  na jego działanie na skórę naczyniową, ciekawe informacje odnośnie jego otrzymywania ale także po to  aby zwrócić uwagę na różnice między olejkiem różanym a olejkiem z drzewa różanego i nieco przestrzec przed kupnem podrobionego olejku. 



Olejek różany jest jednym z najcenniejszych na rynku. I nic dziwnego. Na wyprodukowanie 1 kg olejku potrzeba aż 5 ton płatków róż!  Stąd też jest bardzo drogi.  A tak cudownie działa na skórę,  tak pięknie pachnie. 

Olejki eteryczne, podstawowe informacje i zastosowanie w kosmetyce pielegnacyjnej.

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Moda na kosmetykę naturalną inspiruje i zachęca do podejmowania zmian w podejściu do codziennej pielęgnacji. Stąd też będę się starała nieco pisać na ten temat na blogu. Dzisiaj co nieco o olejkach eterycznych i wstępnie o olejku cennym z punktu widzenia troski o skórę naczyniową. Wspomniałam o nim w poście dotyczącym pielęgnacji. Mowa o naturalnym olejku różanym.


Bardzo cenną właściwością olejków eterycznych jest zdolność przenikania ich składników do głębiej położonych warstw skóry. Niewielkie cząsteczki naturalnych terpenów oraz ich pochodne penetrują w głąb skóry przechodząc przez mieszki włosowe i gruczoły łojowe. 

Właściwie dobrane składniki olejków systematycznie stosowane gwarantują naszej skórze dobrą kondycję przez długie lata. Istotna jest też formuła kosmetyczna w której zastosowano olejek. 

Najlepszymi nośnikami olejków eterycznych są naturalne oleje roślinne. Wśród nich mamy olej ze słodkich migdałów, olej z nasion winogron oraz olej arganowy. Aplikowane w formie żelowej czy formie oliwki działają najskuteczniej. Formuły  emulsyjne czyli kremy i balsamy są gorszymi nośnikami olejków eterycznych. 

 W kosmetyce  do najbardziej cennych olejków eterycznych zaliczamy: neroli, różany i lawendowy. Ich mieszkanki możemy wzbogacać olejkiem ylangowym, sandałowym, pomarańczowym i innymi.

Szczególne znaczenie mają olejki w pielęgnacji skóry narażonej na infekcje oraz przetłuszczającej się. W kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu stosuje się stężenia 0,2 - 0,5 % olejków eterycznych. Natomiast w kosmetykach do pielęgnacji ciała 1,0 -1,5 %.  



Na naszym rynku znajdziemy  olejki eteryczne do aromaterapii i kosmetyki naturalne z serii Dr Beta® produkowane prze firmę Pollena Aroma.  

Firma jest liderem jeśli chodzi o produkcję olejków czy kompozycji zapachowych.

Wśród bogatej oferty sklepu www.drbeta.pl mamy między innymi serię różaną, rozmarynową czy przeciwtrądzikową. Mamy oliwki do masażu m.in. - oliwkę Aroma Relax z olejkiem z Neroli i Cytrynowym

W sklepie kupimy również wspomniany olej z nasion winogron oraz słodkich migdałów które możemy łączyć z olejkami eterycznymi otrzymując naturalne eliksiry urody. 

W innych sklepach internetowych znajdziemy marokańskie olejki różane. Mnie zaciekawił naturalny olejek różany marokańskiej firmy Espace Cosmetic. 


Musimy pamiętać (to jest bardzo ważne) że cenne właściwości posiadają naturalne olejki eteryczne i uważać na ich syntetyczne odpowiedniki czy też mieszanki olejków z innymi tańszymi.  Dobry olejek eteryczny nie będzie kosztował 5  zł.  Taka wersja nadaje się może tylko do kominka. Produkcja naturalnych olejków jest pracochłonna i kosztowna.

Przykład?

Naturalny olejek różany  z Maroka 38zł

Olejek różany kompozycja - 6zł w składzie olejek jest mieszany z tańszym garaniowym.

Przykłady zastosowania olejków eterycznych

Aplikujemy  olejek w skórę twarzy  –do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych. W ten sposób możemy też wykonać masaż ciała

Do kąpieli.  Na wannę wody (temp. 40-45*C) dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejków.  Kąpiel powinna trwać 20-30 minut.

Inhalacje przy użyciu kominków na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku. 

Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów)  używamy  naczynia z wrząca wodą do której dodajemy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.

W kolejnych postach napiszę szerzej o właściwościach poszczególnych olejków eterycznych. Zapraszam :)




adsense

Dołącz przez google

Blogi kosmetyczne

Blogger news

Follow Us

...

...