Składniki Kosmetyków

Acetylowana lanolina - Substancja otrzymywana z lanoliny. o niższej temperaturze topnienia,  hydrofobowa, nierozpuszczalna w wodzie, zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni,  zmiękcza i wygładza skórę i włosy, zapobiega elektryzowaniu się włosów.
Amodimethicone - polimer sylikonowy, nierozpuszczalny w wodzie ale łatwy do usunięcia za pomocą łagodnych szamponów, substancja nawilżająca o działaniu natłuszczającym , nawilżającym, wygładzającym, zapobiega elektryzowaniu się włosów.
Arginina -  aminokwas, prekursor tlenku azotu,bierze udział w syntezie kolagenu, stosowanie argininy zewnętrznie i wewnętrznie usprawnia  proces gojenia skory, ponadto wpływa korzystnie na włosy,  wygładza, ułatwia rozczesywanie, zapobiega elektryzowaniu
Benzyl salicylate - salicylan benzylu, składnik kompozycji zapachowych, potencjalny alergen
Betaine Betaina , TMB - pochodna glicyny (otrzymywana z buraka cukrowego) Związek hydrofilowy o działaniu silnie nawilżającym. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała.Zapobiega elektryzowaniu się włosów
Bisabolol - naturalny składnik rumianku o  silnych właœściwościach kojących,  łagodzących i przeciwinfekcyjnych. łagodzi podrażnienia skóry, chroni przed powstawaniem zaczerwienień i uczuleń, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
Bisoctrizole methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol - Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego, Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w kosmetykach to 10%.
Butylene Glycol - pochodzenia chemicznego. Dobrze tolerowany przez skórę składnik, który  zachowuje wilgoć (substancja wchodząca w skład naturalnego czynnika nawilżającego,  stosowany jest także jako dodatek do preparatów zawierających tensydy, aby uzyskać przejrzysty, klarowny produkt, ma działanie lekko konserwujące.
Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil  olej z krokosza barwierskiego, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: m.in. kwas linolowy (70%), linolenowy (10%); we frakcji niezmydlanej bogaty w witaminę E i fitosterole. Doskonały emolient, warunkuje prawidłową budowę i dobre własności barierowe naskórka, wpływa na przebieg procesów zapalnych w skórze, normalizuje procesy keratynizacji, zmniejsza przebarwienia.
Cetearyl Alkohol - Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Alkohol cetylowy i alkohol stearylowy są głównymi składnikami tworzącymi alkohol cetylostearylowy. Należy do alkoholi tłuszczowych. Substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne).
Ceteareth-20 -  substancja powierzchniowo czynna,  dobrze rozpuszczalna w wodzie,  pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi, poprawia konsystencję w preparatach myjących,  Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe
 C12-15Alkyl Benzoate - konserwant, pochodzenia chemicznego. Mieszanina składników syntetycznych uzykiwanych m.in. z ropy naftowej. stosowany w kosmetyce zamiast naturalnych lipidów, ponieważ dobrze rozpowadza się na skórze i "pochłania" lepkość tłustych olejów. Substancja o właściwościach konserwujących, nawilżających i wygładzających. Nadaje skórze miękkość, elastyczność i gładkość.
Cetrimonium Chloride - Chlorek cetylotrójmetyloamoniowy, Substancja  poprawiająca rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i wygładza włosy,  zapobiega elektryzowaniu się włosów.Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,1% (jeżeli składnik pełni rolę substancji konserwującej).
Cocamide DEA - -substancja myjąca, pianotwórcza, stabilizująca, składnik dozwolony w ograniczonym stężeniu
Coco-Glucoside - glukozyd kwasów oleju kokosowegoniejonowa substancja powierzchniowo czynna,  hydrofilowa, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Bezpieczna dla środowiska - biodegradowalna. Stabilna chemicznie. Niewrażliwa na zmiany pH . Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji.Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Łagodzi ewentualne działanie drażniące wywołane przez anionowe substancje powierzchniowo czynne. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil - olej z orzechów laskowych, posiada właściwości stabilizujące i ściągające zalecany jest do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, łojotokowej, z trądzikiem oraz z popękanymi naczynkami. 
Cyclomethicone (cyklometikon)  rodzaj lekkiego oleju silikonowego, uniwersalna baza silikonowa, która rozpuszcza się doskonale w tłuszczu, alkoholach oraz olejach.Cyclomethicone doskonale wchłania łój i pot, dlatego użyty w kremach lub bazach do twarzy, zapobiega nieestetycznemu błyszczeniu twarzy, dając efekt jedwabistej, gładkiej skóry. Niestety u osób z tendencja do trądziku lub nadmiernego zapychania cery, składnik ten może (ale nie musi) dodatkowo potęgować to zjawisko. Cyklometikon w kosmetykach do włosów daje efekt zwiększonej puszystości oraz gładkości powierzchni włosów. 
Cyclopentasiloxane - Związek krzemu, polimer siloksanowy, substancja lotna, Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody , przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza i wygładza. zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze
Dimethicone (dimethyl silicone,  PDMS polymethylsiloxane) - polimer na bazie sylikonu, syntetyczny emolient, ma za zadanie wyrównywać i wygładzać powierzchnię  skóry i włosów, jednak może też zapychać. 
Dimethicone Copolyol -  Pochodna silikonu. Używana jako emulgator lub koemulgator w emulsji typu W/O (woda w oleju) lub typu woda w silikonie, np. w preparatach przeciwsłonecznych. W produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwić rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów. Substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca.
Dimethiconol tzw. suchy emolient. tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną  która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni , przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę Wykazuje działanie regenerujące. 
Ekstrakt z granatu - zatrzymuje barwniki na keratynie włosa, przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników ze względu na obecność kwasu elagowego,  wpływa na elastyczność i nawilżenie włosów
Euthylhexyl Methoxycinnamate  (Parsol MCX ,  Octinoxate, Uvinul MC) -  filtr chemiczny, jeden z najczęściej stosowanych filtrów, często obecny też w kremach pielęgnacyjnych i produktach do makijażu
Ethylhexyl Palmitate - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co zmiękcza i wygładza.  
Ethylhexyl Stearate - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym  sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.
Eugenol - związek zapachowy będący podstawowym składnikiem olejku z goździków, występuje również w cynamonie.
Farnesolzwiązek bakteriostatyczny, który nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej skóry, hamuje wzrost bakterii trądzikotwórczych.

Geraniol - organiczny związek występujący w olejkach eterycznych o przyjemnym zapachu  kojarzącym się ze świeżością i pelargoniami.
Glycerin - Gliceryna, alkohol cukrowy powstający najczęściej jak produkt uboczny przy produkcji mydeł,  gęstą ciecz,  bardzo dobrze rozpuszczalną w alkoholu i wodzie. Ma  bardzo silne właściwości higroskopijne czyli zatrzymuje wilgoć,  jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla tłuszczów i lipidów przez co używana
Glyceryl Stearate - emulgator, emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające) zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Guma celulozowa - półsyntetyczna mieszanina pochodząca od celulozy,  używana jest jako substancja żelująca, stabilizująca i nadająca konsystencję

Hydrogebated Polysorbutene lekki emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza , tworzy warstwę okluzyjną
Hydrolizowane proteiny mleka (Hydrolized Milk Protein) - Hydrolizat protein mleka, substancja higroskopijna, wchłaniająca wilgoć i wiążąca wodę, Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, zmiękcza i wygładza. Stosowany w pielęgnacji włosów.  Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego substancji powierzchniowo czynnych

Jajoba Oil - olej w postaci substancji odpornej na utlenianie, nie jest komedogenny, nie zapycha skóry, co jest ważne bo nie prowadzi do powstawania zaskórników,  na  powierzchni skóry i włosów tworzy warstwę okluzyjną ,która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni
Lanolina
Limonene - weglowodór  o zapachu skórki cytrynowej, potencjalny alergen
Linalool (linalol) -  organiczny związek, alkohol należącyz grupy terpenów, występuje w przyrodzie naturalnie. Wytwarzany jest przez ponad 200 gatunków roślin (m.in mięta, cynamon, drzewo różane). kosmetykach linalol funkcjonuje jako środek zapachowy. Związek ten ulega stopniowemu rozkładowi w kontakcie z tlenem, tworząc utleniony produkt uboczny, który może powodować reakcje alergiczne (wyprysk) w przypadku utlenienia stąd  należy zamykać szczelnie opakowanie po każdym użyciu

Magnesium  Aluminium Silicate przeciwzbrylacz dla dwutlenku tytanu (titanium dioxide), pochodzenia mineralnego , powinien być stosowany w ograniczonej ilości  ponieważ glin może przenikac do krwiobiegu i być kumulowany w organiźmie 
Methylisothiazolinone i Methylchloroisothiazolinone - substancja konserwująca,  uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni  kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami. Może powodować alergie. 
Methylparaben - Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego, Substancja konserwująca. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
Mika -  minerał otrzymywany z glinokrzemianu z grupy mik,  nadaje lekkości i powoduje, że pudry rozprowadzają się jedwabiście. Dodana do kosmetyków działa przeciwzbrylająco, dość  słabo wchłania sebum i polecana jest dla cery normalnej i suchej. Kosmetyki zawierające jako główny składnik perłową mikę po aplikacji na skórę mają delikatny połysk zbliżony do naturalnego połysku zdrowej skóry.  Delikatny połysk pozwala na subtelne ożywienie twarzy oraz na optycznie wygładzenie niedoskonałości.

Nylon - Nylon 11, Nylon 12, Nylon -6/12, Nylon 66, grupa synetetycznych polimerów stosowana w kosmetyce w formułach kremów, maskar, dezodorantów.  składnik filmotwórczy - wygładza optycznie, matuje, sprawia że skóra wygląda na gładką, jedwabistą

Olej arganowy- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega 6. Zawiera dużo witaminy E ( więcej aniżeli w oleju z oliwek),wspomaga regulację gruczołów łojowych, ma działanie antyoksydacyjne, polecany do pielęgnacji suchej skóry oraz włosów, może być bezpośrednio wcierany w skórę głowy,świetnie nadaje się też na zniszczone końcówki
Olej rycynowy (olej z nasion rącznika pospolitego, Oleum ricini, Ricinnus Communis), ma działanie zmiękczające, ochronne i nawilżające. W szczególności polecany do regeneracji wypadających brwi i rzęs.
Olej ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcus) - olej ze słodkich migdałów


Para-Fenylenodiamina (PPD) – organiczny związek chemiczny z grupy diaminobenzenów,  silnie uczulająca amina aromatyczna, barwnik, który często określany jest jako „sztuczna henna. Występuje między innymi w farbach do włosów – zarówno w tych trwałych, jak również „zmywalnych”, tymczasowych i czarnych tatuażach z henny;
    Panthenol - aktywna substancja nawilżająca, o działaniu przeciwzapalnym, przyspieszającym procesy regeneracji naskórka wykorzystywana  w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów dzięki zdolności wnikania w ich strukturę.
    Parafinnum Liquidum (ciekła parafina, olej mineralny) -powstaje w procesie destylacji ropy naftowej,  tłusty emolient, ogranicza parowanie wody z naskórka oraz włosów, zmiękcza i  wygładza  skóre i włosy , nadaje połysk  
    Pentylene Glycol (glikol pentylenowy) - substacja nawilżająca, humektant, zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego
    Petrolatum (wazelina)- substancja konsystencjotwórcza, emolient otrzymywany z ropy naftowej, chroni przed namiernym parowaniem wody ze skóry i włosa 
    Phenoxyethanol substancja grupy alkoholi, konserwant - uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktum  dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 1,0%
    Phenyl Trimethicone - pochodna krzemionki, silikon często spotykany w preparatach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Silikon łatwo usunąć za pomocą szamponu z lekkim detergentem myjącym,  uważany jest za gatunek silikonów bezpiecznych. Głównie z racji tego, że łatwo je wypłukać, w związku z czym nie przeszkadzają składnikom pielęgnacyjnym, zawartym w odżywkach i maskach, w przeniknięciu do głębszej warstwy rogowej włosów.
    Potassium sorbate (Sorbinian Potasu) - konserwant która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,6% w przeliczeniu na kwas sorbowy
    Propylene Glycol - (Alkohol dwuhydroksylowy) substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej przy ujściu butelki.  Wspomaga działanie konserwujące.Może podrażniać ale tylko kiedy nakładamy na skórę chorobowo zmienioną.
    Prunus Armeniaca ekstrakt z pestek moreli, wykazuje działanie nawilżające, antyrodnikowe
    Retinyl Palmitate -  witamina A (akseroftol) czysta postać witaminy A, przyspiesza cykl odnowy naskórka i działa normalizująco na procesy różnicowania i przekształceń komórek w poszczególnych warstwach. Poprawia ogólną kondycję i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rozwoju naskórka. Efektem jest wygładzenie i zmiękczenie skóry, poprawa kolorytu, poprawa funkcji ochronnych i zmniejszenie utraty wody. Retinol powoduje w skórze właściwej znaczne zwiększenie zawartości kolagenu, odnowę komórek i przyspieszenie metabolizmu. Efektem jest zwiększenie elastyczności i sprężystości powodujące wyrównanie zmarszczek.
    Ruscus aculeatus root extract - ekstrakt z ruszczyka, rośliny wywodzącej się z rejonu Morza Śródziemnego Jest surowcem o wielu zastosowaniach i właściwościach, z których najważniejsza jest  aktywność w stosunku do układu krążenia. Dzięki obecności saponinów sterydowych ruszczyk stymuluje naczynia krwionośne, pobudza mikrokrążenie, co ma zastosowanie w leczeniu cellulitu i pękających naczynek krwionośnych, Ruskogenina działa przeciwwysiękowo, poprawia krążenie krwi, pobudza układ limfatyczny. Hamuje także aktywność elastazy, co wzmacnia tkankę łączną i wzmaga jędrność skóry.
    Sodium Citrate - Sól sodowa kwasu 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowego, cytrynian sodu, Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompensuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH
    Sodium Benzoate (sól kwasu benzoesowego) -  konserwant, k uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu,  dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy).
    Sodium Dehydroacetate - konserwant używany w kosmetykach
    Sodium Poliacrylate(Poliakrylan sodu) - substancja silnie higroskopija, zmiękcza, wygładza, 
    Talc - (talk) minerał z gromady glinokrzemianów, miękki, jedwabisty, wykorzystywany do produkcji cieni, brązerów,  pokrywa skórę cienką, ale trwałą warstewką i tutaj może być problem bo wchodząc w relację z łojem czy innymi kosmetykami tworzy substancję utrudniającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry oraz w przypadku cery tłustej może zapychać pory.
    Tetrasodium EDTA - stabilizator, zwiększa trwałość kosmetyku
    Titanium Dioxide (dwutlenek tytanu) pigment mineralny, silnie kryjący. Jest doskonałym filtrem UV. Można go stosować w podkładach, pudrach, cieniach, różach itp. Polepsza przyczepność. 
    Tlenek żelaza (tlenki żelaza) - występują w barwach żółtej, czerwonej i czarnej pod nazwami żółcieni, czerwieni i czerni żelazowej. stosowane są we wszystkich kosmetykach mineralnych, w których mamy barwy zbliżone do barwy cielistej: podkładach, pudrach, cieniach, korektorach. 
    Tocopheryl Acetate- substancja aktywna, antyoksydant, witamina E, otrzymywana najczęściej syntetycznie, zwalcza wolne rodniki, wygładza zmarszczki, w formie Tocopheryl acetate stabilniejsza od czystej witaminy E, często stosowana w produktach kosmetycznych
    Trójetanoloamina (TEA) - trzeciorzędowa amina alifatyczna, Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie:  do 2,5 %

    Ekstrakty roślinne w ziołowych produktach do pielęgnacji włosów

    Acorus Calamus Extract (Ekstrakt z tataraku zwyczajnego)

    stosowany tradycyjnie przy problemach z łysieniem. Wzmacnia cebulki włosowe, przeciwdziała wypadaniu włosów, nadaje włosom puszystość i połysk, służy do leczenia takich  schorzeń skóry głowy, jak łojotok, łupież, łuszczyca. Bogaty w   witaminę C. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne-

    Tatarak zwyczajny
     
    Equisetum Arvense Extract (Ekstrakt ze skrzypu polnego)

      - krzem zawarty w skrzypie polnym   zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Przeciwdziała powstawania siwych włosów. Ponadto odgrywa także istotną rolę w procesie mineralizacji kośćca, zapobiega jego odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach - 

    Skrzyp polny

     Humulus Lupulus Cone Extract (Ekstrakt z szyszek chmielu)

    -ekstrakt z szyszek chmielu wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, chroni przed łojotokiem i łupieżem, przywraca włosom połysk - 

    Szyszka chmielu

    Raphanus Nigra Extract (Ekstrakt z czarnej rzodkwi)

     - wzmacnia włosy, ogranicza ich wypadanie, stymuluje porost włosów, zmniejsza przetłuszczanie się skóry głowy i likwiduje łupież. zawiera potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk, mangan, siarkę, sód, fosfor. Ponadto jest doskonałym źródłem witamin
    z grupy B oraz witaminy C, P i A -


    Czarna rzodkiew
     Saponaria Officinalis Root Extract (Ekstrakt z mydlnicy lekarskiej)

     - zawiera łatwo  pieniące się i łatwo rozpuszczalnych w wodzie saponiny o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, mydlnica stosowana jest jako składnik szamponów do włosów (zarówno przetłuszczających się, jak i suchych i normalnych), płynów do kąpieli, płynów do higieny intymnej, a także preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

    Mydlnica lekarska
     Tilia Cordata Extract (Ekstrakt z lipy drobnolistnej)

     - Ekstrakt lipy jest m.in składnikiem szamponów i odżywek do włosów przesuszonych i zniszczonych. Nie tylko wzmacnia włosy, ale także nadaje im połysk i elastyczność. Działa również korzystnie na skórę głowy. Preparaty otrzymywane z kwiatów lipy mają też inne szerokie zastosowanie zewnętrzne. Kremy i lotiony zawierające wyciąg z lipy wykazują działanie zmiękczające i wygładzające. Natomiast ziołowe maseczki ściągają i zamykają pory, co jest szczególnie korzystne przy cerze tłustej. Kwiat lipy wchodzi często w skład kosmetyków dla cery wrażliwej i skłonnej do alergii - 

    Lipa drobnolistna
     
     Urtica Dioica Extract (Ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej)

     - pokrzywa jest obfitym źródłem wielu cennych i łatwo przyswajalnych substancji, które wpływają na prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci a najważniejsze z nich to: sole mineralne; witaminy C, B2 i B5, K; karotenoidy; flawonoidy; chlorofil; kwasy linolowy i alfa-linolenowy. Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu; zapobiega przetłuszczaniu się włosów;działa przeciwłupieżowo; nadaje włosom połysk. Ponadto wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych, poprawia koloryt skóry;wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko powstawania obrzęków- 


    Pokrzywa zwyczajna



    Post Comment
    Prześlij komentarz

    Dziękuję za każdy komentarz, do każdego staram się odnieść, Zapraszam do grona obserwujących, ja ze swojej strony na pewno zajrzę do Ciebie :))

    adsense

    Dołącz przez google

    Blogi kosmetyczne

    Blogger news

    Follow Us

    ...

    ...