Naturalny olejek różany, otrzymywanie i zastosowanie. Nieco informacji od rudzielca.

wtorek, 11 lutego 2014

Dziś rozwinę temat olejku różanego ze względu  na jego działanie na skórę naczyniową, ciekawe informacje odnośnie jego otrzymywania ale także po to  aby zwrócić uwagę na różnice między olejkiem różanym a olejkiem z drzewa różanego i nieco przestrzec przed kupnem podrobionego olejku. 



Olejek różany jest jednym z najcenniejszych na rynku. I nic dziwnego. Na wyprodukowanie 1 kg olejku potrzeba aż 5 ton płatków róż!  Stąd też jest bardzo drogi.  A tak cudownie działa na skórę,  tak pięknie pachnie. 


Najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z odmiany Damascena uprawianej w Bułgarii w słynnej Dolinie Róż. 


Produkcja olejku odbywa się w mieście Kanzanłyk.  Róże dla Bułgarii są niczym tulipany dla Holandii. Prawdę pisząc chciałabym się tam wybrać:), poodurzać się nieco różanym aromatem. 





Dlaczego róże bułgarskie są tak cenne? 

W Dolinie Róż występuje duża różnica temperatur między dniem a nocą. Dla kwiatów to spory stres, roślina produkuje wówczas duże ilości olejku. 

 Kolejny największy producent różanego olejku to Francja z perfumową Mekką – Grasse

Nazwa miejscowości lubi też się pojawiać w nazwach perfum.





Odmiany uprawiane we Francji to: 
  •   róża francuska (Rosa gallica)
  •   róża stupłatkowa (Rosa centifolia) oraz róża majowa (Rose de mai).
Materiał na różane olejki pochodzi również z Turcji, Maroko czy Chin.



Wśród zalet stosowania olejku mamy:
  • pielęgnację skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej
  • działanie tonizujące, uspokajające zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami - róża bułgarska zawiera dużo witaminy B3
  • leczenie trądziku, zapalenia mieszków włosowych, rozstępów, przesuszenia skóry

Oprócz tego olejek pobudza do produkcji kolagenu,  działa antyrodnikowo, antystresująco, relaksująco.


Teraz nieco chemii...;)


Główne związki aromatyczne występujące w olejku różanym to: citronellol (o zapachu róży), geraniol (z. geranium), nerol (z. róży), linalol (z. konwalii)... kilka innych składników....oraz 


...β-jonon (z. fiołków)
, tlenek różany (z. geranium), α-damascenon, β-damascenon (z. jagód), aldehyd bezoesowy (z. migdałów), alkohol benzylowy (z. jaśminu i hiacyntu).

Kluczowymi składnikami odpowiedzialnymi za zapach olejku różanego są substancje które mamy na końcu tej listy:
beta-damascenon, beta-jonon oraz tlenek różany.  Jest ich łącznie mniej niż 1%, są odpowiedzialne w 90% za jego aromatyczność. Właśnie ta niska zawartość kluczowych olejków aromatycznych w płatkach róż wywołuje tak wysoką cenę olejku różanego.


INCI: Rosa Damascena 


Kolejne zagadnienie istotne z punktu widzenia klienta to precyzja w opisie sprzedawanych olejków.

 Olejek z drzewa różanego jest często mylony z olejkiem różanym. Zdarza się również, że jest on sprzedawany jako olejek różany przez nieuczciwych sprzedawców. Olejek ten otrzymuje się z wiecznie zielonego rosnącego w amazońskiej dżungli drzewa różanego.Ale o nim napiszę w kolejnym poście :)

Zwracajmy też uwagę na opisy sprzedawanych olejków. 

Przykład? 


Luksusowy olejek płatków z Róży Damasceńskiej 10ml 26zł dostępny na stronie sklepu E-fiore.pl

Nazwa sugeruje, że mamy olejek różany ale jak się okazuje nie jest to olejek eteryczny tylko  macerat  - płatki bułgarskiej róży macerowane są (moczone) w ekologicznym oleju ze słodkich migdałów, następnie olej zostaje z nich odciśnięty. Sam zapach olejku jest dość subtelny.


Olejki różane otrzymywać możemy na 2 sposoby. W ten sposób otrzymujemy attary i absoluty.

 Ten drugi otrzymywany jest  w procesie chemicznej ekstrakcji świeżych płatków. Jest on pomarańczową, pomarańczowo-czerwoną lub pomarańczowo-oliwkową gęstą cieczą o bardzo intensywnym, głębokim i bogatym zapachu róży. Jest słodki i lekko przyprawowy, z mniej lub bardziej uwydatnioną miodową nutą.


Attary natomiast otrzymuje się ze świeżych płatków róż w procesie destylacji parowej. Olejek ten jest jasnożółty, z delikatnie zielonym niuansem i posiada intensywny zapach świeżych kwiatów.

Może nie będę się specjalnie rozwodzić nad szczegółami tych procesów. W każdym razie destylacja jest najprostsza metodą otrzymywania olejku. I możnaby się pobawić i stworzyć taki domowy zestaw do destylacji.

Na koniec kilka adresów pod którymi znajdziemy olejki różane:

www.zrobsobiekrem.pl - Naturalny Olejek Różany - olejek wygląda na te które możemy sobie kupić podróżując po Bułgarii  99zł ale brak informacji o pojemności i od razu mnie coś takiego irytuje.

www.drbeta.pl/Olejek różany  2ml 129zł

www.drbeta.pl/Olejek różany - 435zł brak informacji odnośnie pojemności , brak odpowiedzi na mail

Ceny może są nieco zróżnicowane. W każdym razie musimy liczyć się z tym, że za 1ml olejku naturalnego różanego dobrej jakości zapłacimy ok. 100zł. Cóż, koniecznie muszę podskoczyć do Bułgarii :)))

  







2 komentarze on "Naturalny olejek różany, otrzymywanie i zastosowanie. Nieco informacji od rudzielca. "
  1. bardzo interesujacy post :)
    P.S zostałaś nominowana do wzięcia udziału w KONKURSIE Serdecznie Zapraszam :)))
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/02/walentynkowy-konkurs-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. na zrób sobie krem jest informacja o ilości olejku w opisie - 1gram

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, do każdego staram się odnieść, Zapraszam do grona obserwujących, ja ze swojej strony na pewno zajrzę do Ciebie :))

adsense

Dołącz przez google

Blogi kosmetyczne

Blogger news

Follow Us

...

...