Olej ze słodkich migdałów Etja - właściwości i zastosowanie w pielęgnacji skóry.

poniedziałek, 23 czerwca 2014
Dziś o ostatnim z trzech olej olejów firmy Etja które kupiłam z myślą o pielęgnacji  suchej skóry twarzy i ciała. Mowa o oleju ze słodkich migdałów. 

 Olej uzyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno słodkich migdałów. Krzew z którego pochodzą owoce ma 10 m wysokości i pochodzi z Azji Środkowej. Suszone owoce znamy doskonale. Ja migdały mogłabym wcinać garściami. 



 Olej firmy Etja    zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, proteiny oraz witaminy A, B1, B2, B6 i D. jest  Jest doskonale tolerowany i wchłaniany przez skórę, dobrze rozprowadzony nie daje efektu tłustości. 


Działanie
  •  olej opóźnia procesy starzenia skóry
  •  nie wywołuje alergii dlatego polecany jest dla skóry wrażliwej
  • natłuszcza, zmiękcza i wygładza skórę -  uznawany jest za wyjątkowo efektywny emolient
  •  nie pozostawia odczucia lepkości na skórze
  •  zmniejsza drobne linie i zmarszczki wokół oczu, wyrównuje koloryt skóry
  •  sprawdza się idealnie  w przypadku spierzchniętej skóry warg
  •   poprawia ukrwienie skóry, chroni ją  przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
Olej ze słodkich migdałów jako samoistny komponent kosmetyczny zapewnia wytworzenie jednolitego i stabilnego filmu ochronnego, wykazującego współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF równy 4,659 (źródło 'Olej migdałowy'  dr inż. Magdalena Sikora )
 Dodatkowo
  • świetnie nadaje się do masażu że względu na lekkość i dobre wchłanianie

Za 50 ml olejku Etja zapłacimy w aptece ok.7zł


Ja olejek stosuję głównie do masażu nóg i pośladków. Tyłeczek u mnie miewa tendencje do powiększania i zmniejszania co grozi powstawaniem rozstępów stąd profilaktycznie  dbam o skórę w tych miejscach :)  Trochę jestem zawiedziona zapachem bo w zasadzie olej jest bezwonny. A miałam nadzieję że poczuję przy aplikacji migdałowy zapaszek. Okazuje się jednak , że za charakterystyczny migdałowy zapach odpowiedzialny jest benzaldehyd którego w słodkich migdałach jest śladowa ilość. Większą jego ilość znajdziemy w gorzkich migdałach. 

Olej dodaję też do oleju jojoba i smaruję bezpośrednio na twarz i pod oczy. Pięknie wygładza i nawilża delikatną skórę pod oczami . Olej nadaje się również do demakijażu. Bez problemu usuwa tusz i cienie z powiek. 

Przyznaję bez bicia że na włosy tego oleju jeszcze nie stosowałam ale obiecuję nadrobić i zdać relację jak poszło. 

Używałyście już oleju ze słodkich migdałów?

A może doradzicie jak najlepiej stosować go na włosy, samodzielnie czy w połączeniu z innym olejem?



http://red-head-rules.blogspot.com/2014/06/projekt-30-postow-w-30-dni.html
Projekt 30 postów w 30 dni
Zajrzyjcie, poczytajcie, dołączcie :)
8 komentarzy on "Olej ze słodkich migdałów Etja - właściwości i zastosowanie w pielęgnacji skóry."
  1. Nie widziałam tych olejów a aptekach ale może wystarczy zapytać, działanie zachęcające muszę przyznać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apteki najczęściej zamawiają oleje, ja tez ich nie widziałam na pólkach, zamówiłam i miałam już na drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię olej ze słodkich migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie używałam takiego oleju, za to moja znajoma miała problem z AZS i u niej spisywał się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cenny komentarz, dziękuję :) skóra z AZS jest bardzo wymagająca i wymaga troskliwej pielęgnacji tymbardziej, że towarzyszy jej paskudne swędzenie, dobrze że migdałek tutaj się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym go dodawała do jakiejś maski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maski albo i odżywki, myślę, że tak właśnie zrobię na początek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nigdy nie miałam takiego olejku, ale brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, do każdego staram się odnieść, Zapraszam do grona obserwujących, ja ze swojej strony na pewno zajrzę do Ciebie :))

adsense

Dołącz przez google

Blogi kosmetyczne

Blogger news

Follow Us

...

...